Saç Ekimi Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler

21 Eylül 2019

Saç Ekimi Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler

Saç ektirme operasyonundan sonra dikkat edilmesi gereken hususlar kadar öncesinde de bazı hususlara dikkat etmek gerekir. Öncelikle, saç ekimi basit bir operasyon olarak düşünülmemelidir. Yapılacak uygulamanın başarısı için güvenilir, kendini ispatlamış uygulama klinikleri ve hekimler tercih edilmelidir.Kişi saç ektirmeye karar vermeden önce gerekli muayene ve tetkikleri yaptırmalı ve hekim tavsiyelerini değerlendirmelidir.Operasyona karar verilmişse en az bir hafta öncesinden kan sulandırıcı ilaçlar, eğer kullanılıyorsa, kesilmelidir. Eğer tedavi olunan başka hastalıklar varsa bunun için tedaviyi yapan uzmana haber verilmeli ve gerekli konsültasyon yaptırılmalıdır.

Saç ekimi nedir?

Hormonların etkisi, genetik yapı, üzüntü, stres, çeşitli hastalıklar, yetersiz ve dengesiz beslenme, yanlış saç bakımı, mevsim değişiklikleri, menapoz, demir eksikliğine bağlı anemi gibi çok çeşitli faktörlere bağlı olarak saç dökülmesi sorunu yaşayabilir. Bu dökülmenin bir kısmı kalıcı, bir kısmı ise geçicidir. Geçici dökülmelerde, dökülmeye sebep olan faktörün baskısı ortadan kalktığında iyileşme gerçekleşir yani dökülen saçlar yeniden çıkar. Saç ektirme, kişilerin kalıcı saç kayıplarının tedavisi için başvurdukları bir yöntemdir.Saç ekimi, sağlıklı saç köklerinin verici bölge olarak adlandırılan ense ve kulak üstündeki saçları dökülmeyen alandan özel tekniklerle alınarak dökülme sorunu yaşanan alana taşınması işlemidir. Saç ekimi steril klinik ortamında, uzman hekimlerce yapılan cerrahi bir işlemdir.

Saç ekimi operasyonu öncesi dikkat edilecek noktalar

  • Eğer alkol kullanılıyorsa operasyondan en az 1 hafta önce bırakılmalıdır.
  • Aspirin gibi kan sulandırıcılar operasyonun bir hafta öncesinden bırakılmış olmalıdır.
  • Saçlara losyon, jöle, saç kremi gibi kimyasal ürünler sürülmemelidir.
  • Operasyona girmeden önce tedavisi devam eden tansiyon, şeker, kalp, ülser gibi rahatsızlıklar varsa bundan hekimin haberdar edilmesi, kullanılan ilaçların belirtilmesi gerekir.
  • Operasyona saçlar yıkanmış olarak gelinmesi gerekir.
  • Operasyon gününde, gömlek gibi düğmeli, kolay giyilip çıkarılabilecek giysilerin giyilmiş olması önerilir.
  • Sigara kullanımı da operasyonu olumsuz yönde etkileyebileceğinden, en az bir hafta, hiç değilse birkaç gün öncesinden bırakılmalıdır.
  • Operasyon günü ve bir gün önceden itibaren kafeinli içeceklerin alınmamış olması gerekir
  • Operasyona gelmeden önce kahvaltı yapılması veya yemek yenilmesinde bir sakınca yoktur.

Bütün bu tavsiyelere uyarak kliniğe gelen hastalar bekletilmeden operasyon odasına alınır. Hazırlık aşaması da dahil 6-9 saat süren bir saç ekim işleminden sonra taburcu olabilir.

Saç ekimi sonrası dikkat edilecek noktalar

  • Operasyondan üç gün sonra saçlar yıkanmalıdır. İlk yıkama işlemi operasyonun yapıldığı tedavi merkezinde de yapılabilir. Yıkama işlemi bu günden sonra her gün ve günde bir defa olmak üzere yapılır. İlk hafta kabuklanmanın uzaklaştırılması için günde 2 yıkama da yapılabilir. Yıkama işleminde doktor tarafından verilen losyon ve şampuan, tavsiye edilen şekilde kullanılır. Yıkama işlemi avuç içi ve parmak uçları ile nazik hareketlerle yapılmalı, asla tırnak hareketleri kullanılmamalıdır.
  • Yıkama sonrasında kurulama temiz bir havlu ile sürtme hareketi yapmadan yapılmalı, saç kurutma makinesi tercih edilmemelidir. Saç kurutma makinesi kullanılacaksa makine kafaya fazla yaklaştırılmamalı, sıcak hava kullanılmamalıdır.
  • Yaklaşık 10 gün sonra saç ekimi yapılan bölgelerde kabuklanmalar sona erer. Kabuklanmanın uzun sürmesi saç çıkışını geciktirir. Kabuklanmanın 15 günden fazla sürmesi durumunda operasyonu yapan hekime başvurmalıdır. İlk 15 gün bir ay süreyle havuz ve denize girmemeli, operasyon bölgesi yoğun güneş ışığına karşı korunmalıdır.
  • Saç ekimi yapılan bölgede çıkan ilk saçlar 3. Haftadan itibaren dökülmeye başlar. Bu dökülme normal olup yapılan işlemin başarısızlığına değil bilakis operasyonun başarısına verilir. Ekimi yapılan saç köklerinden dört ay içerisinde kalıcı saçlar çıkmaya başlar.
  • Operasyondan sonra ekim yapılan bölge özellikle ilk iki hafta içerisinde her türlü travmaya karşı iyi korunmalıdır.

Saç ekimi sonrası iyileşme süreci

Operasyon sonrası birinci günde operasyon bölgesinin kontrolü ve pansumanı yapılır ve bir gün önce yapılan bandaj çıkartılır. Üçüncü gün operasyonu yapan hekimin tavsiye ettiği şekilde ve tavsiye edilen losyon kullanılarak saçlar yıkanır. Sonraki günlerde saçlar, operasyon bölgesinde oluşan kabuklanmanın giderilmesi için her gün yıkanmalıdır. 10. güne kadar, en geç 15. güne karar deri yüzeyi tamamen iyileşmektedir.Ekimi yapılan saç köklerinden çıkan ilk saçlar cılız, olması gerekenden daha ince olur. Bu saçlar üçüncü haftaya kadar tamamen dökülür. Kalıcı saçların fark edilecek şekilde çıkması dördüncü ayı bulur. Altıncı ayda saçlar büyük oranda ekim yapılan yüzeyi örter ve diğer saçlara benzer şekilde doğal bir görünüm alır. Çıkışın bütünüyle tamamlanması ve uzaması yaklaşık bir yılda tamamlanır. Bir yılın sonunda operasyon izleri de kalmaz.

Saç ekimini kimler yaptırabilmektedir?

Kalıcı saç dökülmesi sorunu yaşayanlar saç ektirebilirler. Saç ektirmede cinsiyet sınırlaması yoktur. Eğer saç köklerinin alınacağı verici bölgede yeterli sayıda sağlıklı saç olduğu sürece her yaşta saç ekimi yapılabilir.

Saç ekimi öncesi yapılan saç analizi ve muayenesi

Kişinin saç ektirmeye karar vermesinden sonra, operasyon öncesi bazı tetkiklerin yapılması gerekir. Saç köklerinin alınacağı verici sahanın (kulakların üstü ve ense bölgesi) saç sıklığının ekim yapılacak alanı kapatmak için yeterli olup olmadığı muayene edilir.Tamamen saçsız bir alana saçlı bir görünüm kazandırabilmek için cm2’de en az 50 tane saç teli elde edecek şekilde ekim yapmak gerekir. Bu kadar saç teli için cm2’ye 30-40 greftin ekimini yapmak gerekir.Operasyon öncesi muayenede saç köklerinin yapısı, saç telinin kalınlığı analiz edilir. Yapılan muayenede saç telinin yapısı, rengi, düz veya dalgalı olma durumu da incelenir. Saç telinin ince veya kalın oluşu, düz veya dalgalı oluşu birim alana ne kadar saç kökü ekimi yapılması gerektiğini etkiler. Saç teli dalgalı ise, aynı yoğunlukla bir görüntü için birim alana daha az sayıda yapılacak bir ekim yeterli olabilir.

Operasyon öncesi muayenede ön saç çizgisinin belirlenmesi de gerekir. Ön saç çizgisi hastanın yüz şekli, ekim yapılacak alandaki dökülme oranı, kişinin alın yapısı dikkate alınarak belirlenir.

Operasyon öncesi muayenede kişinin tansiyon, kalp, şeker, epilepsi gibi hastalıklarının olup olmadığı, tedavisi devam eden başka bir rahatsızlığının bulunup bulunmadığı da ayrıca değerlendirilir.

Başarılı bir saç ekimi operasyonu geçirebilmek için neler yapılmalıdır?

Operasyonun başarısı için hekim tarafından yapılan işlemler kadar kişinin hazırlığı ve motivasyonu da önemlidir. Saç ekimi yaptıracak olan kişilerin operasyon öncesi ve sonrası bazı hususlara dikkat etmesi gerekir. Operasyon öncesi kişini kendini operasyona hazırlaması önemlidir. Eğer alkol ve sigara kullanılıyorsa bunları operasyondan bir hafta önce bırakılmalıdır. Beslenmesine dikkat etmelidirOperasyon sonrasında üç gün süre ile saçlarını yıkamaması gerekeceğinden operasyon öncesinde banyo yapmalıdır.Operasyon gününde, kolay giyilip çıkarılabilecek rahat bir giysi giyilmiş olmalıdır. Bütün tavsiyelere uyarak ve yüksek motivasyonla kliniğe gelen hastalarda yapılan işlem daha başarılı olur.

Copyright 2018 by CCHair. All rights reserved.

Copyright 2018 by CCHair. All rights reserved.

Sohbeti Aç
Nasıl Yardımcı Olabilirim?
Merhaba
Nasıl Yardımcı Olabilirim?