FUE SAÇ EKİMİ TEKNİĞİ

12 Aralık 2019

Fue Tekniği

Saç ekimi, kafanın donör (verici) bölgesinden saç köklerinin teknolojik yöntemlerle alınarak kafanın saçsız alanına (alıcı bölgeye) implant edilmesidir. Saç ekimi teknikleri, tıbbi teknolojinin gelişim seyrine bağlı olarak sürekli gelişim göstermektedir. Ekim işleminin sağlıklı, kolay ve başarılı bir şekilde yapılması için yeni yöntemler geliştirilmiştir. FUE (Follicular Unit Extraction) tekniği bu yöntemlerden biridir. FUE yöntemi 2006 yılından itibaren uygulanmaya başlamıştır. Bu yöntemde saç ekiminin daha çabuk ve uygulamanın daha kolay olması gibi avantajlar tedavi merkezlerinin dikkatini çekmiş ve eski yöntem FUT tekniği aşamalı olarak terkedilerek FUE yöntemine geçiş yapmıştır.FUE yönteminde kesi yapılmadan nakledilecek saç folikülleri yani saç kökleri ve onu besleyen dokulardan oluşan üniteler özel olarak geliştirilmiş bir motor yardımıyla teker teker alınarak saçsız bölgeye transfer edilir. saçlar folikül adı verilen küçük üniteler içinde yer alır. FUE yönteminde saç folikülleri, doğrusal kesi yapmadan yuvarlak kesilerle alınır. Bu durum hekimin işini kolaylaştırır ve ona zaman kazandırır.Transfer edilecek saç kökü, verici saha olarak kabul edilen iki kulak arasında kalan ve kulakların üzerindeki saçlı bölgeden alınır. FUE yönteminde saç kökleri yukarıda da bahsedildiği gibi özel olarak geliştirilmiş küçük motor yardımıyla yerlerinden alınır. Bu motor 0,7 ve 0,8 mm çapında yuvarlak kesi yapan özel uçlara sahiptir. Özel uçlar yardımıyla verici bölgeden nakledilmek üzere alınan her bir saç follikülü, greft olarak adlandırılır. Her bir greft, 2’li veya 3’lü saç hücresi içerebilir.

FUE yöntemiyle saç ekiminde hastaya lokal anestezi yapılır. Dolayısıyla tedavi alacak kişi, anestezi işlemi için vurulan iğne acısı dışında başka bir acı yaşamaz. Uygulama sırasında hastanın bilinci açıktır. Hasta yapılan işlemlerin her aşamasını izleyebilir, isterse gazete ve kitap okuyabilir.

FUE yöntemiyle saç ekiminde verici bölgedeki saç sıklığı ve tedavi edilecek alanın durumuna bağlı olarak her bir seansta 2000-5000 greft yani 4600 – 11500 saç teli nakli yapılabilmektedir. Ancak 5000 greftin bir seansta nakli teorik olarak mümkün olmakla birlikte bir kişiden nakil için bu kadar sayıda greftin alınması pratikte pek mümkün olmaz. Eğer emisyon işlemi mikromotor yerine manüel punch ile yapılıyorsa bir seansta alınacak greft sayısı daha da kısıtlı olur.

Nakil için ne kadar grefte ihtiyaç duyulacağı tedavi edilecek alanın genişliği ve açıklığı ile hastanın saç teli kalınlığına hatta saçın düz veya dalgalı oluşuna bağlı olarak değişir. Tedavi öncesi muayene ve saç analizi yapılarak nakil için ne kadar grefte ihtiyaç duyulacağına karar verilir.

FUE tekniğiyle yapılan saç ekiminde çok belirgin bir operasyon izi görülmez. Bununla birlikte saçların alındığı bölgede saçsız küçük alanlar ve açık renkli izler meydana gelebilir. Ancak, bu izler saçlar uzadığında hiçbir şekilde görünmez. Bundan dolayı FUE tekniği, iz bırakmayan bir yöntem olarak kabul edilir. Yetenekli bir hekim tarafından titiz ve özenli bir saç ekiminde operasyon izi daha da belirsiz bir hal alır. Mikro motor ince uçlarla, düşük devirde çalıştırılır ve kesi işlemi dokuya uygun bir açıyla ve uygun bir derinlikte yapılırsa verici bölgede operasyon izi pek kalmaz. Mikro motor özensiz kullanılır, devri yüksek tutulur ve kalın uçlarla çalışılırsa verici bölgede daha fazla bir tahribat oluşur. Bu durum daha fazla operasyon izi demektir. Bu yüzden, saç ekiminin uzman ve deneyimli hekimler tarafından, uygun teknolojik donanıma sahip tedavi merkezlerinde yapılması son derece önemlidir.

Copyright 2018 by CCHair. All rights reserved.

Copyright 2018 by CCHair. All rights reserved.

Sohbeti Aç
Nasıl Yardımcı Olabilirim?
Merhaba
Nasıl Yardımcı Olabilirim?